Kruche ciasto z brzoskwiniami

Przepis


Ciasto na formę 25x30 cm
margaryna Kasia 250 g
mąka pszenna 350 g
żółtka z 4 jaj
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier puder 3 łyżki
zimna woda 2 łyżki
kakao 3 łyżki
Przygotowanie:
Margarynę siekam z sypkimi składnikami, wcześniej przesianymi. Dodaję same żółtka, i zimną wodę . Wszystkie składniki zagniatam w elastyczną zwartą kulę ciasta. Dzielę na dwie cześć, jedną większą na spód. Ciasto owijam folią spożywczą chłodzę w zamrażarce około 40 minut. Większą część ścieram na grubych oczka tarki. Na spód wylewam budyniową piankę na nią układam odsączone z soku pokrojone w kostkę brzoskwinie. Mniejszą część ciasta ścieram na wierzch. Ciasto piekę w temperaturze 180 °C do 50 minut.
Pianka
białka z 4 jaj
cukier 100 g
budyń czekoladowy 45 g
skrobia ziemniaczana 2 łyżki
olej rzepakowy 60 ml
ponadto brzoskwinie w syropie 450 g
Białka ubijam na najwyższych obrotach miksera na sztywną pianę, pod koniec dodając partiami cukier. Do sztywnej piany dodaję budyń i mąkę ziemniaczaną, miksuję. Olej wlewam cienką strużką, cały czas miksując.
@Paulina
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤