Tort kawowy z musem gruszkowym

Przepis


Składniki na tortownicę o średnicy 23cm:

Biszkopt:

6 dużych jaj
3/4 szklanki drobnego cukru
3/4 szklanki mąki
3 łyżki kakao
Mus gruszkowy*:

1kg dojrzałych gruszek (masa po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych)
sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
1 łyżeczka mielonego kardamonu
180g cukru (można dać mniej, jeśli gruszki są bardzo słodkie)
ziarenka z 1 laski wanilii (ewentualnie 1 łyżeczka ekstraktu)
4 listki żelatyny (lub 4 łyżeczki żelatyny w proszku)
Krem kawowy:

250g serka mascarpone
40ml świeżo zaparzonej kawy, przestudzonej
250ml śmietany kremówki
cukier puder do smaku (około 3 łyżek)
Nasączenie:

120ml mocnej kawy
50 – 80ml likieru kawowego (możecie pominąć i tylko dosłodzić lekko kawę)
Polewa:

250ml kremówki
175g gorzkiej czekolady 70% kakao
1 łyżka niesolonego masła
Dodatkowo:

czekoladowe gwiazdki lub inne posypki do dekoracji (opcjonalnie)
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤