Ciasto z masą czekoladową i gruszkami

Przepis


Biszkopt z kropelkami czekoladowymi oraz pyszna masa czekoladowa z gruszkami.
Biszkopt:

6 jajek
3/4 szkl cukru
1 szkl maki
1 łyżeczka pr do pieczenia
kropelki czekoladowe(200-250gr) do zapiekania lub cała czekolada

Ubić białka ze szczyptą soli,dodać żółtka,na końcu wmieszać przesianą mąkę z pr do pieczenia oraz kropelki do zapiekania.Piec ok 25-30 min w 180st C.

Masa czekoladowa:

3 tabliczki mlecznej czekolady
750 ml śmietany 30% lub 36%

Dodatkowo:

gruszki w syropie

lub

5 gruszek
1/2 szklanki cukru
sok z 1 cytryny
czekolada gorzka starta na wierzch

Gruszki umyć,obrać,wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w grube półplasterki. Skropić sokiem z cytryny.Zagotować 1 i 1/2 l wody z cukrem,dodać owoce i gotować przez 10-15 min.Pilnować by nie były za miękkie i nie rozpadały się.Wyjąć z tej wody i ostudzić.

Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej i ostudzić.Ubić śmietanę,dodać roztopioną czekoladę i dokładnie wymieszać.1/3 masy wyłożyć na ciasto.Na niej poukładać cząstki gruszek i przykryć pozostałą masą.Ciasto włożyć na kilka godzin do lodówki.Posypać startą czekoladą
@Anna
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤