Tartaletki ze śliwkami i kruszonką

Przepis


Składniki na 6-8 foremek
mąka pszenna 275 g
margaryna dobrej jakości lub masło 120 g
cukier puder 2 łyżki
szczypta soli
żółtka z 2 jaj
zimna woda 3 łyżki
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
ponadto śliwki 200 g, cukier puder do posypania, kruszonka
Przygotowanie:
Mąkę przesiać do misy, dodać sól, i cukier. Zimne masło pokroić w mniejszą kostkę, dodać do całości, posiekać z grubsza. Żółtka oddzielić od białek, dodać do mąki (natomiast białka można wykorzystać do innych wypieków, przechowuję w pojemniku plastikowym najczęściej mrożę). Wszystkie składniki posiekać za pomocą siekacza, lub noża, natomiast dłońmi zagnieść na sam koniec i dość krótko, aby nie potrzebnie dłońmi nie ogrzewać ciasta. Ciasto rozwałkować, przełożyć na natłuszczone foremki uformować spód dokładnie wylepić boki. Babeczki zapiec w temperaturze 180 °C przez 10 minut. Śliwki umyć, usunąć pestki pokroić na mniejsze kawałki następnie ułożyć na babeczkach, posypać wierzch kruszonką. Tartaletki piec przez kolejne 10-15 minut, ostudzić i oprószyć cukrem pudrem.
@Paulina
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤