Rogale marcińskie
źródło inspiracji: http://prawodogotowaniazpasja.blox.pl/2014/11/Rog…
Przepis
Składniki- masa:
35 dag białego maku (suchy produkt)
15 dag orzechów włoskich
10 dag migdałów
10 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej (używam domowej)
7 suszonych fig (około 9 dag)
10 dag masy marcepanowej
3/4 szklanki cukru pudru
3 łyżki gęstej śmietany 12 %
2 białka dużych jaj
15 suchych okrągłych biszkoptów
Ciasto półfrancuskie:
3,5 szklanki mąki pszennej (typ 450-500)
250 ml mleka 2 %
25 dag masła
2 duże żółtka
3 dag świeżych drożdży
3 łyżki cukru
szczypta soli
25 dag masła
Dodatkowo:
1 jajko
2 łyżki mleka
1 szklanka cukru pudru
ok. 5-6 łyżek soku z cytryny
orzechy włoskie i kandyzowane wiśnie do dekoracji
Skomentuj inspiracje: