Rogale marcińskie

Przepis


Składniki- masa:

35 dag białego maku (suchy produkt)

15 dag orzechów włoskich

10 dag migdałów

10 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej (używam domowej)

7 suszonych fig (około 9 dag)

10 dag masy marcepanowej

3/4 szklanki cukru pudru

3 łyżki gęstej śmietany 12 %

2 białka dużych jaj

15 suchych okrągłych biszkoptów



Ciasto półfrancuskie:

3,5 szklanki mąki pszennej (typ 450-500)

250 ml mleka 2 %

25 dag masła

2 duże żółtka

3 dag świeżych drożdży

3 łyżki cukru

szczypta soli

25 dag masła



Dodatkowo:

1 jajko

2 łyżki mleka

1 szklanka cukru pudru

ok. 5-6 łyżek soku z cytryny

orzechy włoskie i kandyzowane wiśnie do dekoracji
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤