Ciasto marchewkowe z kremem twarogowym

Przepis


Składniki na tortownicę 24 cm
mąka pszenna 2 szklanki
cukier 2/3 szklanki
jajka 3
masło roztopione 80 ml
olej rzepakowy 5 łyżek
mleko 130 ml
marchew tarta 1 i 1/2 szklanki
orzechy włoskie mielone 2/3 szklanki
soda oczyszczona 1 łyżeczka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cynamon 1 łyżeczka
imbir 1/2 łyżeczki
Krem
jogurt naturalny 100 g
cukier puder 100 g
ser twarogowy lub serek aksamitny 100 g
Przygotowanie:
Marchewkę obrać umyć i osuszyć. Następnie zetrzeć na małych oczkach tarki. Składniki sypkie połączyć ze sobą tj. mąka, soda, proszek, przyprawy. Piekarniki nastawić na temperaturę 180 °C. Masło roztopić, wystudzić. Jajka zmiksować na najwyższych obrotach miksera przez około 2-3 minuty. Kiedy jajka są mocno napuszone partiami dodać cukier stale ucierając przez kolejne 3 minuty. Następnie masę jajeczną połączyć z składnikami sypkimi na przemian z mokrymi. Orzechy mielone z marchewką dodać na koniec, wymieszać ręcznie. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, piec przez 40-45 minut do suchego patyczka w temperaturze 180 °C. Ciasto wystudzić na kratce, Wystudzone ciasto wyjąć z formy, na wierzch ciasta wyłożyć krem oprószyć cukrem pudrem z odrobiną cynamonu. Ser twarogowy połączyć z jogurtem i cukrem, zmiksować na gładko. W przypadku serka o konsystencji bardzo kremowej należy dodać mniej jogurtu, aby zachować kremową konsystencję.
@Paulina
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤