Torcik migdałowy bez mąki

Przepis


Ciasto:

250g mielonych migdałów bez skórki
150g cukru pudru
5 jajek
1/2 łyżeczki naturalnego ekstraktu z migdałów

Krem:

100g miękkiego masła
100g cukru pudru
100g kremowego serka typu Philadelphia
1/2 łyżeczki naturalnego ekstraktu z migdałów

Mus truskawkowy:

100g mrożonych truskawek
2 łyżki wody

Dodatkowo:

80g masy marcepanowej
80g migdałów w płatkach

1. Piekarnik nagrzać do 180°C. Dno tortownicy o średnicy 18cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować cienko masłem.
2. Zmielone migdały połączyć z cukrem pudrem.
3. Jajka roztrzepać, dodać do migdałów, dokładnie wymieszać.
4. Dodać ekstrakt z migdałów, wymieszać.
5. Masę przelać do tortownicy i piec przez ok. 40 minut (do suchego patyczka)
6. Przygotować mus: truskawki przełożyć do garnuszka, wlać wodę. Podgrzewać na wolnym ogniu aż truskawki zmniejszą swoją objętość, a większość wody i sok wyparuje. Od czasu do czasu należy mieszać, żeby truskawki się nie przypaliły. Podczas podgrzewania truskawki należy zgniatać widelcem. Uzyskamy gęsty truskawkowy mus.
7. Przygotować krem: masło utrzeć z cukrem na gładką i puszystą masę. Początkowo może się wydawać, że masła jest za mało, ponieważ powstanie dużo grudek, ale po chwili miksowania wszystko się ładnie połączy w całość.
8. Dodać serek, zmiksować na gładki krem.
9. Dodać ekstrakt z migdałów, dokładnie wymieszać. Podzielić na 3 części.
10. Wystudzone ciasto przekroić na trzy równe placki.
11. Masę marcepanową rozwałkować na dwa koła o średnicy 18 cm.
12. Układać warstwy: placek, mus truskawkowy, marcepan, krem, placek, mus truskawkowy, marcepan, krem, placek.
13. Pozostałą częścią kremu posmarować wierzch i boki ciasta.
14. Płatki migdałów uprażyć na suchej patelni na jasno złoty kolor. Wystudzić. Obsypać nimi ciasto. Wstawić do lodówki.
@Anna
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤