Kruche ciasto ze śliwkami bezą i kruszonką

Przepis


Ciasto kruche forma 25×35 cm lub większa
margaryna 250 g
mąka pszenne 2 i 1/2 szklanki
cukier puder 1 szklanka
żółtka z 4 jaj
proszek do pieczenia z cynamonem 1 łyżeczka
szczypta soli
ponadto 400-500 g śliwek
powidła kwaśne 150 g
Beza
białka z 4 jaj
cukier kryształ 220 g
Przygotowanie
Mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem mieszam. Dodaję pozostałe składniki, siekam i robię kruszonkę. Ciasto dzielę na dwie części, z 1/3 przeznaczonej na kruszonkę robię okruchy, chłodzę w lodówce ( w razie potrzeby dodaję jeszcze dwie łyżki mąki ). Pozostałe ciasto wykładam na papierze do pieczenia, rozprowadzam równomiernie lekko dociskając, w ten sposób formuję spód ciasta. Piekę w temperaturze 200 °C w czasie do 15 minut.
Śliwki myję, usuwam pestki, kroję na mniejsze kawałki. Na lekko przestudzony spód ciasta wykładam kwaśne powidła. Śliwki układam na warstwę powideł, następnie na wierzch pozostała kruszonka. Białka ubijam na najwyższych obrotach miksera, partiami dodając cukier. Miksuję około 5 minut. Masę na bezę przekładam do rękawa cukierniczego, tworząc na wierzchu ciasta charakterystyczną kratkę z bezy o dowolnym kształcie tylki. Całość zapiekam w piekarniku w temperaturze 130-150 ˜°C z funkcją termoobiegu w czasie do 20 minut. Bezę należy kontrolować czy nie zmienia koloru na beżowy, wówczas zmniejszyć temperaturę i piec nieco dłużej.
@Paulina
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤