CIASTO ZEBRA
źródło inspiracji: http://potrawyregionalne.blogspot.com/2011/08/zeb…
Przepis
Ciasto ZEBRA jest ciastem które pamiętam z dzieciństwa.
Mama często je piekła, może stąd mój sentyment do niego.
Ciasto ma ciekawy i zachwycający wygląd.
Jest puszyste, lekkie i smaczne.
Idealne do szklanki mleka.
Jest trochę zabawy przy nakładaniu na przemian
jasnego i ciemnego ciasta do blachy, ale wygląd wam to wynagrodzi.
Składniki:
5 sztuk jajek
1,5 szklanki cukru
2,5 szklanki mąki
2 łyżki mąki (dodatkowo do białego ciasta)
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanki oleju
2 łyżki kakao
1 szklanka wody gazowanej
1 opakowanie cukru wanilinowego
parę kropli aromatu do ciast (waniliowy, cytrynowy, rumowy)
Do miski wsypałam cukier, cukier wanilinowy i wbiłam żółtka. Ubiłam na puszystą masę.
Wsypałam mąkę i proszek do pieczenia.Wlałam olej i wodę gazowaną.
Wymieszałam wszystko na gładką, puszystą masę.
W drugiej miseczce ubiłam białka.
Dodałam je do masy.
Połączyłam składniki.
Ciasto podzieliłam na dwie równe części.
Do jednej miski wsypałam dwie łyżki kakao a do drugiej dwie łyżki mąki.
I tak powstały dwa ciasta - ciemne i białe.
Blachę o średnicy 23 cm natarłam masłem, posypałam tartą bułką i
na jej środek wlewałam na przemian po łyżce każdego ciasta.
Piekłam około 45-50 minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego!
@Iga
Skomentuj inspiracje: