ciasto kisielowe ze śliwkami i galaretką

Przepis


5 jajek (M)
szczypta soli do białek
3 paczuszki kisielu wiśniowego bez cukru po 40 gramów (może też być cytrynowy lub pomarańczowy)
1 szklanka cukru
2 pełne szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka mleka (250 ml)
100 gramów stopionego, schłodzonego masła lub margaryny

dodatkowo:
około 400 gramów śliwek
2 galaretki wiśniowe lub pomarańczowe lub cytrynowe


Białka oddzielić od żółtek. Te pierwsze ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.

Żółtka krótko zmiksować z cukrem, dolać roztopiony tłuszcz, mlekiem, wymieszać łyżką. Potem wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kisiele(proszek),zmiksować wszystko na jednolitą masę na najszybszych obrotach (masa będzie gęsta).




Na końcu dodać pianę z białek i wymieszać delikatnie, najlepiej łyżką lub na wolnych obrotach miksera.


Blaszkę o wymiarach 25x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, wygładzić powierzchnię, poukładać wypestkowane śliwki (nie wciskać ich w ciasto).




Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, wsadzić ciasto i piec je około 50 minut (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie), do suchego patyczka, wyjąć i schłodzić.

UWAGA: Gdy zauważymy, że pod koniec pieczenia ciasto za bardzo przypieka nam się z góry, przykryjmy je folią aluminiową i pieczmy spokojnie dalej do końca.

Galaretki rozpuścić w 800 ml wrzątku, schłodzić, kiedy zaczną gęstnieć, wylać je na ostudzone ciasto i wstawić do lodówki do stężenia.

Gotowe :)
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤