racuchy drożdżowe z jabłkami
źródło inspiracji: http://www.zcukrempudrem.blogspot.com/2013/09/rac…
Przepis
2,5 szklanki mąki pszennej
35 gram drożdży
1 jajo
1 łyżka cukru
1 łyżka cukru z wanilią lub wanilinowego
1 i 1/3 szklanki ciepłego mleka
cukier puder do posypania
2 jabłka pokrojone na plasterki
Mąkę wsypujemy do dużej miski, robimy zagłębienie, rozkruszamy w nim drożdże, posypujemy cukrem, zalewamy 1/3 szklanki mleka, mieszamy parę razy palcami i zostawiamy na 15 minut do "ruszenia".
Następnie do miski nalewamy resztę mleka, dodajemy jajo, cukier waniliowy i mieszamy najpierw łyżką, potem np. hakiem do ciasta drożdżowego by masa była jednolita, o konsystencji bardzo gęstej śmietany.
Miskę z ciastem ustawiamy w ciepłym miejscu (bez przeciągów) na około 40-60 minut do podwojenia objętości.
W tym czasie obieramy i kroimy na plasterki jabłka.
Następnie ciasto mieszamy parę razy łyżką. Niektórzy dodają plasterki jabłek od razu do ciasta i nakładają na patelnię, ja plastry jabłka układam dopiero na patelni, kiedy placuszki już się smażą.
Uwaga: ciasto na patelnię nakładamy łyżką moczoną w oleju, wtedy łatwiej nam się odrywa od łyżki.
Smażymy na średnim ogniu na złoto, odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym, posypujemy cukrem pudrem i zajadamy.
Skomentuj inspiracje: