Najlepsze chrusty - faworki na świecie

Przepis


Najlepsze chrusty – faworki
ilość: ok. 40 sztuk – 1 spory talerz jak na zdjęciu, czas przygotowania: 45 minut

Składniki:

300 g mąki pszennej,
5 żółtek,
2 czubate łyżki kwaśnej śmietany 12% lub 18%,
1 łyżka spirytusu lub octu,
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
szczypta soli,
Dodatkowo:

3 kostki smalcu do smażenia
cukier puder do posypania


Przygotowanie:

W mące robimy wgłębienie i dodajemy żółtka, śmietanę, ocet lub spirytus, sól i proszek do pieczenia. Nożem mieszamy ciasto tak by nie lepiło się do rąk, po czym porządnie wyrabiamy. Jeśli ciasto będzie się ciężko wyrabiało i będzie twarde, możemy dodać nieco więcej śmietany. W dobrze wyrobionym cieście po przekrojeniu nożem powinny być pęcherzyki, ale ani śladu mąki czy smug. Ciasto powinno być dość zbite. Odkładamy na kilka minut, żeby odpoczęło. W tym samym czasie na niewielkim ogniu w szerokim garnku lub głębokiej patelni roztapiamy smalec.

Ciasto dzielimy na części i bardzo cienko rozwałkowujemy. Przy pomocy radełka lub noża kroimy płaty ciasta na paski, robimy nacięcie w środku każdego paska i przeplatamy przed środek. Tak przygotowane chrusty smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu przez kilka chwil, po czym odwracamy je na drugą stronę i smażymy na złoty kolor. Tłuszcz nie może być zbyt gorący, żeby chrusty się nie spaliły, a w naczyniu powinno być go tyle, żeby chrusty w nim pływały i nie dotykały dna rondla. Wykładamy usmażone chrusty na ręczniki papierowe do odsączenia, po czym przekładamy na talerz i po lekkim wystudzeniu posypujemy dowolną ilością cukru pudru.

Gotowe! :-)
@Paulina
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤