Czekoladowy tory z owocami leśnymi i mleczną masą
źródło inspiracji: http://niezlymlynek.blogspot.com/2015/09/czekolad…
Przepis
Składniki:
biszkopt czekoladowy
9 jajek
1,5 szklanka cukru
1,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki kakao
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki spirytusu/octu
szczypta soli
biszkopt malinowy
5 jajek
1 szklanka cukru
1 kisiel malinowy wsypać do szklanki i uzupełnić szklankę mąką ( tak żeby była cała szklanka)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka spirytusu / octu
szczypta soli
odrobina barwnika czerwonego ( jeżeli ktoś chce bardziej intensywny kolor)
masa owocowa
150 g malin
150 g jeżyn
0,5 szklanki wody
2 galaretki owoce leśne
masa mleczne
1 szklanka mleka
1 szklanka cukru
1,5 kostki masła roztopionego
2 opakowania cukru waniliowego
4 szklanki mleka w proszku
dodatkowo owoce do dekoracji i polewa czekoladowa
Wszystko znajdziecie tutaj
Przygotowanie:
biszkopt czekoladowy
białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, cały czas ubijając powoli dodajemy cukier, następnie po jednym żółtku, mąkę, proszek do pieczenia i spirytus. Biszkopt lubi dużo powietrza dlatego ubijamy go jeszcze ok 5 minut i przelewamy ciasto do formy pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 180 C przez 10 minut sama góra, następnie przełączamy piekarnik góra - dół i pieczemy kolejne 20-30 minut. Upieczony biszkopt wyciągamy z piekarnika i czekamy aż wystygnie. Przecinamy go na trzy części tak aby powstały trzy placki.
biszkopt malinowy
białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, cały czas ubijając powoli dodajemy cukier, następnie po jednym żółtku i powoli mąkę połączoną z kisielem, następnie dodajemy proszek do pieczenia i spirytus. Biszkopt lubi dużo powietrza dlatego ubijamy go jeszcze ok 5 minut i przelewamy ciasto do formy pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 180 C przez 10 minut sama góra, następnie przełączamy piekarnik góra - dół i pieczemy kolejne 20-30 minut. Upieczony biszkopt wyciągamy z piekarnika, czekamy aż wystygnie. Przecinamy go w połowie tak aby wyszły dwa równe placki.
masa owocowa
Maliny i jeżyny blendujemy, w garnuszku zagotowujemy wodę z galaretką, tak aby dobrze się rozpuściła, czekamy, aż się ostudzi i łączymy z owocami, dobrze mieszając aby powstała gładka masa. Jak masa zacznie tężeć dopiero nadaje się do dekoracji, musimy podzielić ją na dwie równe części.
masa mleczna
Mleko zagotować, wymieszać z cukrem aby cały się rozpuścił i wystudzić. Połączyć z cukrem waniliowym, masłem i mlekiem w proszku. Masę dobrze wymieszać przy użyciu robota kuchennego. Masę dzielimy na trzy równe części.
Tort łączymy kolejno: placek czekoladowy->masa mleczna ->placek malinowy ->masa owocowa -> placek czekoladowy -> masa mleczna -> masa mleczna ->placek malinowy ->masa owocowa -> placek czekoladowy -> masa mleczna
Tort pozostawiamy w lodówce ok 1h do schłodzenia. Następnie dekorujemy go czekoladą i świezymi owocami.
Skomentuj inspiracje: