PLEŚNIAK

Przepis


Pleśniak jest ciastem,które często piekła moja mama.
Połączenie kakao, piany, kruchego ciasta
i domowej roboty powideł śliwkowych to jest to! ;)
Wydaje się skomplikowane w wykonaniu, ale w rzeczywistości jest łatwe i szybkie w wykonaniu.

Składniki:
4 szklanki mąki
5 szt. jaj
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru wanilinowego
250 g masła
2 łyżki śmietany 18%
3/4 szklanki cukru ( moje powidła są słodkie)
2-3 łyżki kakao
powidła śliwkowe lub z sezonowych owoców
cukier puder do posypania

Przesiałam mąkę z proszkiem do pieczenia,dodałam 1/4 cukru,
cukier wanilinowy, żółtka, śmietanę i pokrojone na kawałki masło.
Wszystkie składniki zagniotłam.
Podzieliłam ciasto na połowę, a następnie jedną połówkę na 1/4 i 3/4.
Do 1/4 dodałam kakao.
Obie mniejsze części włożyłam do zamrażalnika na około 15 minut.
W międzyczasie wyłożyłam blachę (o wymiarach 35cn/25cm)papierem do pieczenia.
Połowę jasnego ciasta wylepiałam po kawału na blachę i ponakłuwałam je widelcem.
Następna warstwa to powidła śliwkowe własnej roboty.
Wyjęte z zamrażalnika kakaowe ciasto starłam na tarce o grubych oczkach.
Ubiłam na sztywno białka z resztą cukru i nałożyłam pianę na powidła.
Ostatnia warstwa to pozostała część zamrożonego, jasnego ciasta.
Starłam je na pianę.
Wstawiłam ciasto do nagrzanego piekarnika na około 50 minut
i piekłam w temperaturze 180-190 stopni.
Po wystygnięciu posypałam cukrem pudrem.
Smacznego!
@Iga
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤