Torcik truskawkowy

Przepis


Torcik truskawkowy

Składniki na formę 20cm:

Na spód:
100g herbatników maślanych
pół szklanki błyskawicznych płatków owsianych
3 łyżki brązowego cukru
szczypta soli
7 łyżek stopionego masła (około 100g)
łyżeczka ekstraktu z wanilii

Na masę śmietankowo - truskawkową:
200ml kremówki 30 lub 36%
1 galaretka truskawkowa

Na mus truskawkowy:
400g truskawek
1 galaretka truskawkowa

Na masę śmietankową:
szklanka kremówki 30 lub 36%
1 łyżka cukru pudru
1 łyżeczka żelatyny

Dodatkowo:
kilka okrągłych biszkoptów
świeże truskawki lub płatki czekoladowe do dekoracji

Wykonanie:
Spód: herbatniki rozdrabniamy blenderem, mieszamy z cukrem, solą, ekstraktem i stopionym masłem. Gotową masę wykładamy na spód tortownicy i dociskamy palcami. Spód podpiekamy około 15 minut w 160 stopniach i studzimy.

Masa śmietankowo - truskawkowa: galaretkę rozpuszczamy w 100ml gorącej wody, mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy do przestudzenia. Kremówkę ubijamy na sztywno, wlewamy wystudzoną galaretkę i miksujemy do połączenia składników. Masę wylewamy na wystudzony spód, wyrównujemy i wstawiamy na kilka minut do lodówki do stężenia.
Na masie układamy okrągłe biszkopty.

Mus truskawkowy: oczyszczone z szypułek i umyte truskawki umieszczamy w rondelku, gotujemy, aż się zagotują. Zdejmujemy z palnika, wsypujemy galaretkę (proszek) i miksujemy najlepiej blenderem, aż galaretka się rozpuści. Mus odstawiamy do wystudzenia, gdy zacznie tężec wylewamy na biszkopty i ciasto schładzamy.

Masa śmietankowa: żelatynę namaczamy w łyżce zimnej wody, następnie podgrzewamy, aż się rozpuści (nie zagotowujemy!). Kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Wlewamy lekko przestudzoną żelatynę i miksujemy. Masę wykładamy na wierzch ciasta i ponownie schładzamy.

Ciasto przed podaniem dekorujemy świeżymi truskawkami lub płatkami czekolady.

SMACZNEGO!
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤