Torcik jogutowo-galaretkowy z brzoskwiniami

Przepis


Spód:
200g herbatników
100g roztopionego masła

400g jogurtu naturalnego
2 galaretki wiśniowe
2 galaretki brzoskwiniowe
2 galaretki cytrynowe
3-4 brzoskwinie

Spód: herbatniki drobno pokruszyć i wymieszać z rozpuszczonym masłem. Dno tortownicy o śr. ok 22-24 cm wyłożyć ciasteczkami, wyrównać i uklepać. Odstawić do lodówki.

Galaretki wiśniowe rozpuścić w 1/2l gorącej wody, ostudzić. Podobnie przygotować pozostałe galaretki. 1/3 szkl galaretki wiśniowej i brzoskwiniowej odłożyć. Galaretkę czerwoną wymieszać z 200 ml jogurtu naturalnego. Na spód ciasteczkowy wylać masę jogurtową, odstawić do stężenia. Wylać odłożoną galaretkę czerwoną. Odstawić do stężenia. Podobnie przygotować warstwę z galaretką brzoskwiniową.

Brzoskwinie obrać i pokroić w plasterki, ułożyć na stężałym torciku i zalać tężejącą galaretką cytrynową. Torcik odstawić do lodówki na całą noc.
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤