Muffiny pomarańczowe z białą czekoladą

Przepis


Składniki na około 12 – 14 muffinów:

3/4 szklanki drobnego cukru (jeżeli dodajecie białą lub mleczną czekoladę, możecie dać mniej cukru)
skórka otarta z 1 średniej pomarańczy (w oryginale 1 łyżka skórki pomarańczowej)
1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
2 duże jajka
1/3 szklanki roztopionego masła (u mnie olej rzepakowy)
1/4 szklanki kwaśnej gęstej śmietany (możecie zastąpić jogurtem greckim)
1/4 szklanki mleka (2% lub tłustsze)
1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 szklanka drobno posiekanej białej czekolady (lub innych dowolnych dodatków)
Lukier (opcjonalnie):

1/2 szklanki cukru pudru
1 – 2 łyżki soku pomarańczowego
następna inspiracja ➤

Dołącz do naszej grupy facebookowej

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤