Ciasto Maxi King
źródło inspiracji: http://paulinka-to-ja.blogspot.com/2015/07/ciasto…
Przepis
Ciasto Maxi King
Składniki na blaszkę 23x33cm:
Do przekładania:
około 400g herbatników
Na masę mleczną:
300g masła lub margaryny
1 szklanka mleka
3/4 szklanki cukru
2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią lub laska wanilii
400-500g mleka w proszku (nie w granulkach!)
Na masę kajmakową:
puszka gotowej masy krówkowej
Na polewę czekoladową:
2 tabliczki czekolady deserowej lub mlecznej
100g orzeszków ziemnych niesolonych lub laskowych
1/3 szklanki śmietanki kremówki (30 lub 36%)
Wykonanie:
Orzeszki grubo siekamy i podprażamy na słoty kolor na suchej patelni. Odstawiamy do wystudzenia.
Masa mleczna: mleko wlewamy do rondelka, dodajemy cukier, cukier z wanilią lub przekrojoną na pół laskę wanilii i zagotowujemy ciągle mieszając. Odstawiamy do wystudzenia (jeśli używaliśmy laski wanilii wyjmujemy ją). Masło ucieramy na jasny, puszysty krem. Stopniowo i na przemian dodajemy wystudzone mleko oraz mleko w proszku i ucieramy aż do wykończenia składników.
Masa kajmakowa: puszkę z masą krówkową zanurzamy na kilka minut w gorącej wodzie, następnie masę przekładamy do miseczki i mieszamy, aż kajmak będzie gładki.
Dno formy wykładamy pierwszą warstwą herbatników. Na herbatniki wykładamy połowę masy mlecznej. Wykładamy drugą warstwę herbatników. Na herbatnikach rozsmarowujemy kajmak. Następnie wykładamy resztę masy mlecznej. Na masie układamy trzecią warstwę herbatników.
Polewa: czekoladę łamiemy i rozpuszczamy w kąpieli wodnej ze śmietanką. Gdy się rozpuści dodajemy orzeszki, mieszamy i rozprowadzamy na herbatnikach. Ciasto schładzamy minimum 3 godziny, najlepiej smakuje po 12 godzinach schładzania.
SMACZNEGO!
Skomentuj inspiracje: