Kefirowe racuchy z jabłkiem

Przepis


Racuchy na kefirze, najlepsze jakie do tej pory jadłam. Smakiem są najbardziej zbliżone do tych babcinych jakie jadła w dzieciństwie, być może były robione na kefirze, a tego nie pamiętam. Racuchy idealnie, chrupiące z zewnątrz a w środku puchate i bardzo delikatne. Placuszki z wyczuwalną nutą kefiru, słodyczy nadaje cukier puder, którym oprószone są z wierzchu. Polecam !
Składniki na około 25 sztuk ( zależy od wielkości)
kefir 400 g
mąka pszenna 2 i 1/3 szklanki
drożdże 40 g
cukier 4 łyżki
jabłko 1
jajka 2
oliwa do smażenia
cukier puder do posypania
Przygotowanie
Kefir lekko podgrzewam do letniej temperatury. Dodaję cukier, pokruszone drożdże, trzy łyżki mąki i wszystko rozcieram na gładko. Odstawiam pod przykryciem w ciepłe miejsce na 15 minut.
Rozczyn podrośnie, wtedy dodaję pozostałe składniki, dokładnie mieszam aby pozbyć się grudek. Dodaję starte jabłko na grubych oczkach tarki .
Ostawiam pod przykryciem do ponownego wyrastania, aż ciasto wyrośnie po brzegi misy. Najczęściej do godziny ciasto jest gotowe do smażenia.
Smażę na rozgrzanej oliwie, nakładam za pomocą dwóch łyżek naprzemiennie, które trzymam w kubku z zimną wodą, co zapobiega przywieraniu cista do łyżki. Przed nałożeniem ciasta, należy mocną ją wstrząsnąć, żeby pozbyć się ociekającej wody. Racuchy smażę z obu stron na złoty kolor. Wystudzone posypuję cukrem pudrem.

@Paulina
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤