Torcik śmietanowy z owocami jagodowymi

Przepis


NA TORTOWNICĘ O ŚREDNICY 21 CM:
około 7 dag okrągłych biszkoptów
250 ml kremówki 30%
1 galaretka o smaku truskawkowym
1 łyżeczka żelatyny
łyżeczka cukru pudru
20 dag mrożonej mieszanki owoców jagodowych
1 galaretka o smaku czarnej porzeczki


WYKONANIE:
Galaretkę truskawkową i łyżeczkę żelatyny rozpuścić w 1 szklance wrzącej wody.
Galaretkę porzeczkową rozpuścić w 1 i 1/3 szklanki wrzącej wody.
Tortownicę wyłożyć folią spożywczą, dno wyłożyć biszkoptami.


Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno z łyżeczką cukru pudru.
Cienkim strumieniem, cały czas miksując wlać przestudzoną galaretkę truskawkową, dodać 15 dag zamrożonych owoców, szybko wymieszać i natychmiast przełożyć do tortownicy.



Trzeba to zrobić naprawdę szybko, bo masa ścina się w okamgnieniu.
Na wierzchu rozsypać pozostałe owoce i zalać je tężejącą galaretką porzeczkową.
Odstawić do całkowitego stężenia.

następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤