Truskawkowy śmietanowiec

Przepis


Blacha duża 23 cm x 29 cm

Składniki:
3 duże śmietany 18 %
3 duże jogurty naturalne
1 szklanka cukru
1 opakowanie żelatyny
odrobina gorącej wody
4 truskawkowe galaretki
500 ml wody
ok 1 kg świeżych truskawek

Wszystkie składniki znajdziecie tutaj

Przygotowanie:
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i trochę ostudzić. Blachę wyłożyć papierem albo folią aluminiową i wyłożyć w niej ok 500 g truskawek umytych bez szypułek. W naczyniu miksującym mieszamy jogurt, śmietanę i cukier,dodajemy żelatynę i zalewamy masą truskawki. Blachę wkładamy do lodówki na ok 20 minut. W tym czasie galaretki zalewamy wodą ( 500 ml wrzątku) mieszamy i ostudzamy, aż galaretka zacznie powoli tężeć. Na ciasto układamy pozostałe tryskawki i wszystko zalewamy warstwa galaretki. Całe ciasto wkładamy do lodówki na ok 3 h.
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤