Ciasto Styropian

Przepis


Ciasto kruche ( forma 25 x 40 cm):
mąka pszenna 3 szklanki
cukier puder 1/2 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki ( płaskie )
żółtka z 5 jaj
masło lub margaryna 250 g
Wykonanie:
Mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem mieszam. Dodaję pozostałe składniki, siekam i robię kruszonkę. Ciasto dzielę na dwie części, z mniejszej formuję kulę ciasta, owijam folią spożywczą i przekładam do zamrażarki na 30 minut. Pozostałe ciasto wykładam na natłuszczoną formę, rozprowadzam równomiernie dociskając, w ten sposób formuję spód ciasta.
Masa jogurtowa:
białka z 5 jaj
cukier kryształ 3/4 szklanki
budyń śmietankowy 80 g ( proszek 2 x 40 g)
jogurt grecki 660 g
śmietana kwaśna 18 % 330 g
wiórki kokosowe 100 g
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
ponadto: czarna porzeczka 400 g, cukier puder do posypania
Wykonanie:
Białka ubijam na najwyższych obrotach na sztywną pianę, pod koniec ubijania ( kiedy piana trzyma się ścian misy) dodaję partiami cukier. Dodaję budyń, wiórki kokosowe, jogurt i śmietanę. Wszystko miksuję na najniższych obrotach do połączenia składników. Na ciasto nakładam masę jogurtową, na nią umyte i osuszone owoce. Na wierzch ścieram drugą połowę ciasta. Ciasto pieczenie się w temperaturze 180 °C ( wcześniej nagrzany ) w czasie 60 minut. Upieczone ciasto zostawiam w piekarniku na parę minut, wystudzone oprószam cukrem pudrem.
@Paulina
następna inspiracja ➤

Dołącz do naszej grupy facebookowej

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤