Jak zrobić 2-3 warstwową latte i latte macchiato

Przepis


Składniki:
około 150 ml świeżo zaparzonej ciepłej kawy
około 100-150 ml mleka
Przygotowanie:

1. Ugotować mleko
2. Delikatnie ostudzić i gorące mleko nalać do połowy wysokości kubka
3. Przy użyciu spieniacza, zrobić piankę (jak na filmiku powyżej) trzymając się instrukcji.
4. Przelać mleko z kubka bądź dzbanuszka do szklanki, do 1/3 jej wysokości
5. Na wierzch mleka nałożyć piankę do około 1/2 bądź 3/4 wysokości szklanki
6. W tym samym czasie zaparzyć kawę. Ostudzić
7. Ciepłą, nie gorącą kawę nalać do szklanki do około 3/4 bądź więcej wysokości szklanki
by na górze powstał pas białej pianki.
8. Na wierzch nakładać przy pomocy łyżeczki trochę pianki by zamaskować ślad po nalewaniu kawy
9. Podawać

Smacznego :)
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤