Tort malinowy bez pieczenia
źródło inspiracji: http://apetyczna-babeczka.blogspot.com/2015/07/to…
Przepis
Przepis na tortownicę o średnicy 25 cm.
Ciemny spód:
30 dag ciemnych herbatników
10 dag miękkiego masła
1. Herbatniki wkładamy do blendera i mielimy na piach, dodajemy miękkie masło - ponownie blendujemy. Gotową masę przekładamy do tortownicy, ( spód wykładamy papierem do pieczenia). Przełożone ciasto dociskamy dłonią lub spodem szklanki.
Masa biała:
50 dag serka śmietankowego lub waniliowego
25 dag serka mascarpone
4 łyżki cukru pudru
20 dag malin
2,5 łyżki żelatyny
1/4 szklanki gorącego mleka
1. Żelatynę rozpuszczamy w gorącym mleku, zostawiamy na kilka minut do wystudzenia. Łączymy ze sobą sery i miksujemy z przesianym przez sito cukrem pudrem, dodajemy wystudzoną żelatynę z mlekiem, ponownie miksujemy. Mniejszą część masy wykładamy na ciemne ciasto, wysypujemy maliny i przykrywamy resztą białej masy.
Różowa masa:
25 dag serka mascarpone
20 dag malin
3-4 łyżek gorącego mleka
1 łyżeczka żelatyny
1. Żelatynę rozpuszczamy w gorącym mleku, zostawiamy na kilka minut do wystudzenia. Serek mascarpone miksujemy z malinami, na końcu dodajemy wystudzoną żelatynę z mlekiem, ponownie miksujemy. Różową masę przekładamy na białą masę.
Opcjonalnie do zdobienia:
10 dag malin
1. Maliny wg. uznania układamy na torcie.
Tort odkładamy na kilka godzin do lodówki aby stężał.
Skomentuj inspiracje: