Pani Walewska zwana też Pychotką
źródło inspiracji: http://cynamonoweszczescie.blogspot.com/2015/04/p…
Przepis
Spód:
3 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół szklanki cukru
3/4 kostki margaryny
4 żółtka
2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto i wkładamy je do lodówki na przynajmniej godzinę, dzięki temu nabiera kruchości.
Beza:
6 białek
szczypta soli
1 szklanka drobnego cukru lub cukru pudru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
ulubione bakalie ( u mnie tym razem garść moreli suszonych, garść orzechów włoskich i śliwek suszonych)
dżem (najlepiej z czarnej porzeczki)
krem do karpatki
mleko
Skomentuj inspiracje: