Ciasto ucierane z truskawkami i serkiem

Przepis


Składniki:

175 g masła
250 g cukru
4 jajka
200 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
50 g zmielonych migdałów
75 g jogurtu naturalnego
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
250 g truskawek
garść płatków migdałów

Masło ucieramy z cukrem. Stopniowo dodajemy jajka. Ciągle ucierając dodajemy mąkę, proszek, sodę i migdały. Kolejno dodajemy jogurt i ekstrakt z wanilii. Ucieramy do połączenia się składników i uzyskania jednolitej masy.

Ser:

200 g kremowego serka typu Philadelphia
25 g cukru
1 jajko

Ser, cukier i jako ucieramy krótką chwilę, do połączenia.

Formę okrągłą o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia, samo dno a boki smarujemy masłem i oprószamy mąką. Wykładamy połowę ciasta, na to połowę truskawek, na truskawki połowę masy serowej. Przykrywamy pozostałym ciastem, na to ponownie truskawki, na truskawki masa serowa. Posypujemy płatkami migdałów.

Pieczmy około 50-60 minut w 170 stopniach, do tzw. suchego patyczka.
Odstawiamy do ostygnięcia na kilka godzin. Przed podaniem dekorujemy dodatkowo truskawkami i płatkami migdałów.
@Marta
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤