Lekki torcik owocowy z bezami

Przepis


ok 10 małych bez
ok. 30dag truskawek
ok. 15 dag czereśni
500ml śmietanki 30%
2 łyżki żelatyny
4 łyżki cukru
1 łyżka cukru waniliowego

Truskawki i czereśnie umyć pod bieżącą wodą, dobrze odsączyć na sicie lub ręczniku papierowym. Część odłożyć do dekoracji. Czereśnie wypestkować, truskawkom odciąć szypułki. Tortownicę (18cm) wyłożyć folią. Na dnie ułożyć bezy i owoce.
Żelatynę wymieszać z 1/3 szkl zimnej wody. Po kilkunastu minutach, gdy napęcznieje podgrzać, przestudzić. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z cukrami, dodać rozpuszczoną żelatynę. całość dokładnie wymieszać i zalać owoce w tortownicy. Odstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc, do zastygnięcia. Torcik wyjąć z tortownicy, usunąć folię i ułożyć na talerzu. Udekorować pozostałymi owocami i miętą.
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤