Szybkie ciasto z jagodami

Przepis


Składniki na dwie średniej wielkości blaszki:

85 dag mąki pszennej
7 dag świeżych drożdży
8 łyżek cukru
2 łyżki miodu
szczypta soli
1 szklanka mleka
4 jajka
12 dag roztopionego ciepłego masła


Dodatkowo:

1/2 kg borówek
8 dag roztopionego masła
8 łyżek cukru kryształu


Lukier:

15-20 dag cukru pudru
4-5 łyżek wody lub soku z cytryny







1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy łyżeczkę cukru i zostawiamy na 15 minut. Mąkę, sól, masło i zaczyn drożdżowy mieszamy, dodajemy roztrzepane jajka połączone z cukrem. Zagniatamy ciasto i pozostawiamy do wyrośnięcia w szczelnie zakrytej misce folią spożywczą. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyjmujemy z miski odpowietrzamy, lekko zagniatamy i wałkujemy na duży prostokąt.

2. Roztopionym masłem z cukrem smarujemy całą powierzchnię ciasta, a następnie wysypujemy równomiernie jagody. Ciasto zwijamy wzdłuż dłuższego boku jak na roladę, kroimy na ok. 2 cm plastry i układamy na foremkach wyłożonych papierem do pieczenia w małych odstępach. Formę zostawiamy na około 30 minut by ciasto urosło, a następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 C i pieczemy około 35 minut, aż się zarumieni.

3. Z cukru pudru i wody ucieramy lekko lejący lukier i polewamy wystudzone ciasto.
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤