Deser truskawkowy

Przepis


Warstwa truskawkowa:

400g truskawek (mogą być mrożone)
3 łyżki cukru
1 cytryna (wyciśnięty sok)
1/2 galaretki truskawkowej

Truskawki oczyszczone z szypułek rozgnieść i włożyć do rondelka.
Zagotować wraz z cukrem i sokiem z cytryny.
Zdjąć z palnika wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać.

Warstwa śmietanowa:

250g śmietany kremówki 36%
250g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru (lub wg własnego smaku).

Schłodzoną śmietanę ubić mikserem na sztywno.
Dodać cukier i serek mascarpone i jeszcze chwilkę ubijać.

W pucharkach układaj warstwami.
Udekoruj paskami czekolady.
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤