Sernik z rabarbarem i musem truskawkowym

Przepis


Spód ciasta tortownica 26 cm ( polecam 24 cm sernik będzie nieco wyższy)
mąka pszenna 200 g
cukier 40 g
żółtka z 2 jaj
śmietana 18 % 1 łyżka
masło 100 g
kakao 20 g- 3 łyżki
Zimne masło pokroić w kostkę. Wszystkie składniki zagnieść na elastyczne ciasto. Ciasto owinąć folią spożywczą, umieścić w zamrażarce na godzinę.
Mus truskawkowy:
truskawki 70 g
żelatyna 1/2 łyżeczki
cukier 2 łyżki
Truskawki lekko rozdrobnić blenderem, Dodać cukier, żelatynę wymieszać, podgrzać na średniej mocy palnika, odparować sok do konsystencji rzadkiego dżemu.
Rabarbar
rabarbar łodyga 100-150 g
cukier 1 łyżka
Rabarbar umyć, usunąć grube włókna. pokroić na plastry o grubości 0,5 cm. Rabarbar oprószyć cukrem, pozostawić na parę minut, następnie osuszyć na bibule lub ręczniku papierowym.
Masa serowa:
ser biały twarogowy 700 g
ser ricotta 100 g
śmietana 36% 250 g
cukier 100 g
jajka 4
budyń śmietankowy 1
maka ziemniaczana 1 łyżka
Ser twarogowy zmielić dwukrotnie. Wszystkie składniki umieścić w misie robota kuchennego, zmiksować na średnich obrotach, tylko do połączenia składników. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto zetrzeć na grubych oczkach tarki. Przełożyć masę serową, na wierzch ułożyć rabarbar, lekko wcisnąć patyczkiem w głąb masy. Mus truskawkowy nałożyć łyżeczką, rozprowadzić patyczkiem tworząc esy floresy. Żaroodporne czynie wypełnione do połowy wodą, wstawić na dno piekarnika. Piec w temperaturze 160 ° C 70 minut. Sernik schłodzić całą noc. Przechowywać zawinięty folią, w temperaturze pokojowej.
@Paulina
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤