Tort kawowy

Przepis


Składniki:
(na tortownicę o średnicy 18-20 cm)

Ciasto:



150 g mąki
40 g zmielonych migdałów
2 łyżki drobno zmielonej kawy
50 g cukru
5 g cukru waniliowego
85 g margaryny/masła
1 żółtko
szczypta soli
odrobina soku z cytryny


Krem śmietankowy:


250 g śmietany kremówki 30 %
2 łyżki żelatyny na 4 łyżki wody
2 łyżeczki cukru pudru


Krem czekoladowy:


250 g śmietany kremówki 30%
100 g czekolady deserowej
2 łyżki żelatyny na 4 łyżki wody


Kawowa galaretka:


400 ml świeżo zaparzonej kawy
2 łyżki żelatyny
3 łyżki cukru pudru
1 łyżka whisky
250 ml ubitej na sztywno śmietany 36% na warstwę przed galaretką
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤