WILGOTNE CIASTO CYTRYNOWE
źródło inspiracji: http://potrawyregionalne.blogspot.com/2015/06/wil…
Przepis
Lekkie Ciasto cytrynowe
jest wilgotne, mięciutkie o wyraźnym cytrynowym smaku.
Polecam je też na łatwość wykonania.
Polane jest lukrem cytrynowo-pomarańczowym,
który podkreśla smak ciasta i nadaje mu wilgotności.
Składniki na ciasto:
kostka masła
3 szt. jajek (oddzielnie żółtka i białka)
2 szklanki pszennej mąki
1 szklanka cukru
3 łyżki wiórków kokosowych
2 łyżeczki proszku do pieczenia
starta skórka z jednej cytryny
sok z jednej cytryny
50 ml wódki
50 ml oleju
Składniki na lukier:
1 szklanka cukru pudru
sok z jednej cytryny
sok z jednej pomarańczy
Przygotowałam składniki.
Zacznijmy od masła i cukru.
Utarłam masło z cukrem.
Wbiłam żółtka.
Cały czas ucierając dodawałam kolejne składniki:
olej,alkohol,sok z cytryny,proszek do pieczenia,skórkę z cytryny,wiórki kokosowe i mąkę pszenną przesianą przez sitko.
Białka ubiłam na sztywną pianę.
Dodałam ją do ciasta i delikatnie wymieszałam.Formę do pieczenia o średnicy 26 cm wysmarowałam masłem i posypałam bułką tartą.
Przełożyłam do niej ciasto.
Wstawiłam do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piekłam przez 40 minut.
W czasie gdy się piekło, przygotowałam lukier.
Do miseczki wsypałam cukier puder.
Wlałam do niego sok z cytryny i sok z pomarańczy.
Tak przygotowanym lukrem nasączyłam upieczone i gorące jeszcze ciasto.
Smacznego!
@Iga
Skomentuj inspiracje: