Czekoladowa rolada z karmelem i bananami
źródło inspiracji: http://madebymomandson.pl/wp/?p=3251
Przepis
Składniki na ciasto:
120 g gorzkiej czekolady Goplana
6 jaj
100 g cukru kryształu
30 g kakao
2 łyżki mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
2 łyżki wrzącej wody
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do ostygnięcia.
Żółtka ubijamy cukrem na puch.
Dodajemy kakao i mąkę ziemniaczaną (kukurydzianą),
ubijamy na niskich obrotach miksera.
Kolejno dodajemy czekoladę i wrzącą wodę.
Ubijamy do połączenia się składników.
Białka ubijamy oddzielnie i dodajemy do masy,
mieszamy łyżką do połączenia się.
Formę prostokątną 24 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Wylewamy ciasto i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika.
Pieczemy 15 minut.
Wyjmujemy i gorące ciasto posypujemy lekko kakao.
Przykrywamy papierem do pieczenia i odwracamy.
Gorące zwijamy w rulon razem z papierem.
Zostawiamy tak około 30 minut.
Krem:
250 g mascarpone
150 ml karmelu w puszce
(mleko skondensowane słodzone, gotowane około 1,5 h)
50 g honeycomb
1 banan
Mascarpone , karmel, honeycomb i pokrojonego banana umieszczamy w misce
i mieszamy łyżką do połączenia się składników.
Dodatkowo:
pozostały z puszki karmel
honeycomb do posypania
Wykonanie:
Roladę rozwijamy.
Smarujemy ciasto kremem.
Zwijamy ponownie w rulon.
Odstawiamy w chłodne miejsce na około 2 h.
Przed podaniem polewamy pozostałym karmelem i posypujemy honeycomb.
@Marta
Skomentuj inspiracje: