Czekoladowa rolada z karmelem i bananami

źródło inspiracji: http://madebymomandson.pl/wp/?p=3251

Przepis


Składniki na ciasto:

120 g gorzkiej czekolady Goplana
6 jaj
100 g cukru kryształu
30 g kakao
2 łyżki mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
2 łyżki wrzącej wody

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do ostygnięcia.
Żółtka ubijamy cukrem na puch.
Dodajemy kakao i mąkę ziemniaczaną (kukurydzianą),
ubijamy na niskich obrotach miksera.
Kolejno dodajemy czekoladę i wrzącą wodę.
Ubijamy do połączenia się składników.

Białka ubijamy oddzielnie i dodajemy do masy,
mieszamy łyżką do połączenia się.

Formę prostokątną 24 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Wylewamy ciasto i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika.
Pieczemy 15 minut.
Wyjmujemy i gorące ciasto posypujemy lekko kakao.
Przykrywamy papierem do pieczenia i odwracamy.
Gorące zwijamy w rulon razem z papierem.
Zostawiamy tak około 30 minut.

Krem:

250 g mascarpone
150 ml karmelu w puszce
(mleko skondensowane słodzone, gotowane około 1,5 h)
50 g honeycomb
1 banan

Mascarpone , karmel, honeycomb i pokrojonego banana umieszczamy w misce
i mieszamy łyżką do połączenia się składników.

Dodatkowo:

pozostały z puszki karmel
honeycomb do posypania

Wykonanie:

Roladę rozwijamy.
Smarujemy ciasto kremem.
Zwijamy ponownie w rulon.
Odstawiamy w chłodne miejsce na około 2 h.
Przed podaniem polewamy pozostałym karmelem i posypujemy honeycomb.

@Marta
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤