Pani Walewska pychotka
Przepis
Pani Walewska, znana też jako pychotka. Dwa kruche placki z dżemem z czarnej porzeczki i bezą przełożone kremem budyniowym. Prawdziwe ciasto pychotka, które zawsze robi furorę na rodzinnych imprezach, klasyczna Pani Walewska.
Więcej przepisów na ciasta: https://www.youtube.com/playlist?list...
Składniki na ciasto Pani Walewska - Pychotka
Spód:
- 250 g masła
- 2 szklanki mąki tortowej
- ½ szklanki cukru pudru
- 5 żółtek
- 1 opakowanie cukru z wanilią
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Beza:
- 6 białek
- 1½ szklanki cukru pudru
- 1 szczypta soli
Krem:
- 500 ml mleka
- 4 łyżki cukru
- 1 opakowanie cukru z wanilią
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej (czubate)
- 2 łyżki mąki tortowej (czubate)
- 200 g masła
Dodatkowo:
- 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (ok. 400 g)
- 100 g migdałów w płatkach
Przepis ze zdjęciami do wydruku: http://dorota.in/pani-walewska-pychotka/
Skomentuj inspiracje: