Czekoladowe ciasto z awokado

źródło inspiracji: http://madebymomandson.pl/wp/?p=3158

Przepis


Składniki:

1 duże obrane, bez pestki avokado (około 150g)
300 g cukru trzcinowego
350 g mąki pszennej
50 g kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
400 ml niesłodzonego mleka sojowego
150 ml oleju roślinnego
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Obrane i pokrojone avocado umieszczamy z cukrem
w misie miksera i miksujemy na gładki krem.
Dodajemy łyżka po łyżce mąkę wymieszaną z kakao, z proszkiem i sodą.
Ucieramy.
Kolejno delikatnie wlewamy mleko, olej i ekstrakt z wanilii.
Ucieramy do połączenia się składników.
Dwie okrągłe formy o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia,
samo dno a boki smarujemy masłem.
Rozdzielamy ciasto pomiędzy dwiema formami, wygładzamy
i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika.
Pieczemy około 25 minut, sprawdzając patyczkiem czy ciasto jest upieczone,
patyczek powinien być suchy.
Ciasta odstawiamy do ostygnięcia.

Krem:

85 g obranego, bez pestki avocado
85 g masła
200 g czekolady ciemnej 70% kakao
25 g kakao
125 ml niesłodzonego mleka sojowego
200 g cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do ostygnięcia.
Mleko podgrzewamy, wsypujemy kakao, zdejmujemy z ognia
i energicznie mieszamy do rozpuszczenia się kakao.
Masło ucieramy z avocado.
Dodajemy cukier puder i ciągle ucieramy, na gładką masę.
Dodajemy ekstrakt z wanilii, ostygniętą czekoladę i rozpuszczone w mleku kakao.
Ucieramy na gładką masę.

Wykonanie:

Na pierwszy blat ciasta nakładamy połowę kremu.
Przykrywamy drugim blatem i wykładamy pozostały krem na wierzch.
Ciasto odstawiamy do schłodzenia na kilka godzin.

@Marta
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤