Rolada z jabłkami i bakaliami

Przepis


4 jajka
4 łyżki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
4 łyżki masła
4 łyżki mąki pszennej
2 łyżki rodzynek
1 duże jabłko
2 łyżki płatków migdałowych
2 łyżki ziaren słonecznika
cukier puder do posypania

Wykonanie:

Masło roztopić i przestudzić.
Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę.
Żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą pianę., dodać przesianą mąkę i zmiksować.
Wlać rozpuszczone masło cały czas miksując. Na koniec dodać ubite białka i delikatnie wymieszać
łyżką.
Dużą blachę taką z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
Rozłożyć na niej jabłko obrane i pokrojone w drobną kostkę, słonecznik,płatki migdałowe i rodzynki.
Zalać wszystko ciastem i wyrównać łyżką równomiernie na całości.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 15 minut. Ciasto nie może być mocno przypieczone,
bo nam popęka przy rolowaniu.
Po upieczeniu gorące wykładamy na ściereczkę, odrywamy papier i zwijamy w roladę.
Odstawiamy zawinięte w ściereczkę do całkowitego wystudzenia.
Posypać cukrem pudrem.
@Beata
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤