Tort capuccino

Przepis


Składniki na ciasto kakaowe, tortownica o średnicy 26 cm:


4 jaja
4 łyżeczki dobrej jakości kakao
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Wszystkie składniki na biszkopt powinny mieć temperaturę pokojową, jajka na 2-3 godziny przed pieczeniem należy wyjąć z lodówki.

1. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczypta soli. Dodajemy kolejno żółtka oraz cukier, miksujemy do czasu aż cukier prawie całkiem się rozpuści. Następnie przesiewamy do masy mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao, gotowe ciasto przekładamy do tortownicy i od razu wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Piekarnik rozgrzewamy do 170 C, czas pieczenia ok 45 minut. Gotowe ciasto kakaowe odwracamy do ,,góry nogami,, i zostawiamy do wystudzenia w otwartym piekarniku.

Masa biała:


500 ml mleka
2 budynie śmietankowe
4-5 łyżek cukru pudru
20 dag masła
cukier waniliowy


1. Gotujemy budynie wg. przepisu razem z cukrem pudrem i waniliowym. Studzimy, dodajemy masło, miksujemy na puszystą masę. Smarujemy wystudzone ciemne ciasto. Można zostawić 2 łyżki białej masy do zdobienia wierzchu tortu.

Masa capuccino:


500 ml mleka
5-6 dag sypkiej kawy cappucino
5 łyżeczek żelatyny
5 łyżek ciepłej wody
2 śmietany śnieżki
7 łyżek cukru pudru


1. Żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie, zostawiamy aby napęczniała. Mleko gotujemy z cukrem, studzimy do temperatury pokojowej, wsypujemy śnieżki i miksujemy, następnie dodajemy sypkie cappucino oraz żelatynę. Miksujemy wszystko razem,odstawiamy i gdy masa zaczyna lekko tężeć wylewamy ją na białą masę, tortownice odstawiamy do lodówki.

2. Gdy wierzch tortu zastygnie, ścieramy na wierzch czekoladę, zdobimy białą masą i wiśniami w syropie. To wersja opcjonalna zdobienia, każdy może to zrobić wg. swojego uznania.

następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤