Zakręcona babka budyniowa z migdałami

Przepis


Składniki:
ciasto
50 g drożdży
30 g cukru trzcinowego
540 g mąki
200 ml mleka
2 jajka
1 żółtko
75 ml oleju

masło i bułka tarta do formy

masa budyniowa
2 budynie o smaku śmietankowym
3 szklanki mleka
jeżeli budyń nie jest słodzony to dodatkowo 0,5 szklanki cukru trzcinowego

100 g rodzynek
100 g migdałów ciętych

Wszystkie składniki znajdziecie tutaj

Przygotowanie:
Drożdże pokrusz i utrzyj z łyżką cukru. Mleko podgrzej. Mąkę, jajka, żółtko, olej i pozostały cukier przełóż do miski. Dodaj ciepłe mleko i drożdże, wyrabiaj mikserem. Miskę przykryj i odstawi na pół godziny do wyrośnięcia.

W rondelku zagotuj 2,5 szklanki mleka i rozpuść cukier, w pozostałym mleku wymieszaj budyń i wlej do rondelka. Mieszaj energicznym ruchem ok 1 minuty na ogniu, następnie ściągnij z kuchenki cały czas mieszają. Masę budyniową odstaw do ostygnięcia.

Formę do baby posmaruj masłem i oprósz bułką tartą
Ciasto podziel na 3 części, każdą rozwałkuj na owalny placek, posmaruj masą budyniową i posyp rodzinkami i migdałami, zwiń w roladę, roladkę potnij na kawałki ok 3 cm i układaj nierównomiernie w formie, czynność powtórz.
Odstaw formę, aż ciasto wyrośnie ok 15 minut.
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤