Tort Szwarcwaldzki

Przepis


Biszkopt kakaowy tortownica 26 cm

jajka 6
cukier 2/3 szklanki
mąka pszenna 1 szklanka
kakao 5 łyżeczek
proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka
Starannie oddzielić białka od żółtek, jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać partiami cukier . Do ubitych białek dodawać po jednym żółtku, do połączenia się składników. Mąkę i kakao, przesiać przez sito, wymieszać delikatnie za pomocą łopatki. Biszkopt kakaowy piec do 40 minut w temperaturze 170. Upieczone ciasto zrzucić z wysokości maksymalnie 50 cm na blat, w formie pozostawić do całkowitego wystudzenia, obrócone dnem do góry.

Wiśnie w kisielu

wiśnie w kompocie 680 g ( wiśnie 350 g)
kompot z wiśni
mąka ziemniaczana 2-3 czubate łyżki
cukier puder 1 łyżka
woda 100 ml
Wiśnie odcedzić, kompot zagotować. W wodzie rozpuścić mąkę z cukrem, dodać do gotującego się kompotu, doprowadzić do wrzenia. Utworzy się kisiel, dodać wiśnie, pozostawić do ostudzenia.

Krem śmietanowy

śmietana 36% 1 litr
cukier puder 120 g – lub mniej
żelatyna 2 łyżeczki
woda wrząca 70 ml
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, pozostawić do całkowitego wystudzenia, mieszać co jakiś czas. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając partiami cukier puder. Do miseczki z żelatyną dodać 3 łyżki gotowej śmietany, wymieszać, dodać do całości i dokładnie połączyć.

Dekoracja

wiórki czekoladowe 100 g
wiśnie kandyzowane 50 g
Biszkopt przekroić na trzy blaty, każdy przełożyć wiśniami i śmietaną. W oryginalnym przepisie biszkopt nasączony jest ponczem z likieru wiśniowego, co pominęłam. Wykończenie wg uznania.
@Paulina
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤