Domowa kremówka

Przepis


Ciasto:
300 g mąki
300 g margaryny
0,5 szkl śmietany 18%
1 żółtko

Krem:
1/2 l mleka
2jajka
2 żółtka
1/2 szkl cukru
1 cukier waniliowy
5 dagmasła
czubata łyżka mąki pszennej
czubata łyżka mąki ziemniaczanej

cukier puder do posypania

Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto posiekać i zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Podzielić na 2 części i upiec w blaszkach 24 x 35 cm. Ostudzić.

Krem: Odlać 1/2 szkl mleka. Zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Resztę mleka wymieszać z rozbełtanymi jajkami i mąką. Gdy mleko zacznie się gotować wlewać powoli masę jajeczną (najlepiej przez sitko aby nie porobiły się grudki) cały czas mieszając. Dodać masło i mieszając, gotować jeszcze ok 5 minut.
Jeden blat ciasta włożyć do blaszki, wylać ciepły krem i przykryć drugim plackiem. Lekko docisnąć i oprószyć obficie cukrem pudrem.
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤