Domowe batoniki Knoppers
źródło inspiracji: http://picante-jalapeno.blogspot.com/2015/04/domo…
Przepis
Skład.
Krem mleczny:
1/4 szklanki mleka
2 łyżki cukru
175 g miękkiego masła (my użyliśmy roślinnego)
1 pełna szklanka mleka w proszku (polecamy mleko firmy OSM Siedlce tzw. Mleko Niebieskie - nie jest to lokowanie produktu, naszym szczerym zdaniem jest ono po prostu najlepsze)
Krem czekoladowo-orzechowy:
100 g masła (my użyliśmy roślinnego)
160 g kremy orzechowego typu Nutella
1 łyżka kakao (opcjonalnie, można je pominąć)
1 szklanka orzechów laskowych
Ponadto:
3 suche wafle
1 tabliczka czekolady deserowej
Zaczynamy.
Mleko i cukier gotujemy, po czym studzimy. Masło przeznaczone na krem mleczny miksujemy aż powstanie z niego puszysta, biała masa. Wówczas stopniowo dodajemy do niego po łyżce zimnego mleka z cukrem i mleka w proszku.
Orzechy wsypujemy na blaszkę i wkładamy do piekarnika na około 10minut. Wyjmujemy na ściereczkę i pocieramy jeden o drugi tak, aby zeszła z nich skórka (nie musi być dokładnie). Następnie orzechy bardzo drobno siekamy.
Masło przeznaczone na krem czekoladowo-orzechowy także ubijamy na białą, puszystą masę, po czym dodajemy do niego stopniowo Nutellę i opcjonalnie kakao. Dodajemy orzechy i całość mieszamy.
Na pierwszy suchy wafel wykładamy krem czekoladowo-orzechowy, przykrywamy drugim waflem, wykładamy krem biały i przykrywamy ostatnim waflem.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce i smarujemy nią wierzch wafli. Całość wkładamy do lodówki na około 2 godziny (najlepiej ułożyć na płaskim spodzie, np. desce aby wafle nie odkształciły się). Po tym czasie wyjmujemy je z lodówki i kroimy na mniejsze, kwadratowe batoniki.
Skomentuj inspiracje: