Sernik z pianek marshmallow z truskawkami

Przepis


SKŁADNIKI
Spód ciasta:
300g herbatników
sernik

100g masła

Masa:
1 szklanka mleka
2 szklanki śmietany 30%
70g białych pianek marshmallows
2 łyżki cukru pudru
5 łyżeczek żelatyny rozpuszczonej
w 1/3 szklanki wrzątku

Galaretka:
200-250g truskawek
1 op. galaretki truskawkowej
450 ml wody

PRZYGOTOWANIE
sernik z truskawkami
Masło rozpuszczamy w garnuszku. Studzimy. Herbatniki mielimy/blendujemy na gładko i mieszamy z masłem. Wykładamy masę na dno 24cm tortownicy - dociskamy dłonią. Wkładamy do lodówki.


Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku. Mleko, śmietanę, pianki i cukier mieszamy w rondlu
i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na małym ogniu, aż do rozpuszczenia pianek - najlepiej mieszamy energicznie za pomocą trzepaczki. Studzimy i mieszamy z rozpuszczoną żelatyną. Wstawiamy do lodówki do lekkiego zgęstnienia. Wylewamy masę do tortownicy i wstawiamy do stężenia do lodówki. W międzyczasie kroimy truskawki w plasterki, a galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Ostudzoną galaretkę również wstawiamy do lodówki. Kiedy zacznie gęstnieć, rozkładamy na serniku truskawki i zalewamy galaretką. Wstawiamy do lodówki na około 2 godziny.
Smacznego :)
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤