Bezglutenowe ciasteczka z kaszki ryżowej
źródło inspiracji: http://ugotowani.tv/bezglutenowe-ciasteczka-dla-d…
Przepis
Krok 1
Piekarnik nastawiam na 200 stopni z termo obiegiem. Do miski wsypuję kaszkę, ksylitol i proszek. Dokładnie mieszam.
Krok 2
Dodaję kawałeczki zimnego masła i dokładnie wgniatam je w kaszkę.
Krok 3
Dodaję po odrobinie zimnej wody i całość nadal ugniatam mieszając. Konsystencja nadal będzie sypka, ale po zgnieceniu w dłoni pozostaje już plastyczne.
Krok 4
W dłoniach toczę kulkę i układam na silikonowej formie. Wkładam do piekarnika i zapiekam ok 7, 8 minut. Później zmniejszam temperaturę na 180 stopni i piekę do zrumienienia, ok 5-10 minut.
Krok 5
Układam na ręczniku papierowym, żeby „oddały” troszkę tłuszczu :)
składniki na www.ugotowani.tv
@Angelika
Skomentuj inspiracje: