Skubaniec-pleśniak

Przepis


Składniki na dużą blaszkę 35x24 cm:


3 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru do ciasta + 5-6 łyżek cukru do piany białek
25 dag dobrej margaryny lub masła
5 jaj
2 łyżeczki proszku do pieczenia
kakao naturalne
2 słoiki dżemu



1. Mąkę przesiać do miski, połączyć z cukrem, proszkiem do pieczenia i wymieszać. Dodać margarynę i żółtka, zagnieść ciasto, podzielić na trzy części: dużą - średnią i małą - do średniej dodać kakao aby ciasto zmieniło kolor. Wszystkie trzy kule wkładamy do lodówki na minimum godzinę.

2. Formę wykładamy papierem do pieczenia, na spód ścieramy na tarce o dużych oczkach największą kulę z jasnego ciasta, następnie ścieramy ciemne ciasto. Na ciemne ciasto wykładamy dżem lub owoce. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy 5 łyżek cukru. Ubitą pianą przykrywamy warstwę z owocami, a na pianę ścieramy ostatnią jasną część ciasta.

3. Piekarnik rozgrzewamy do 190 C, czas pieczenia ok 1 godziny. Ciasto kroimy gdy wystygnie, jeśli pokroimy jeszcze ciepłe będzie się kruszyło i owoce mogą wypływać, po wystudzeniu stężeją i można je z łatwością kroić.
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤