biszkopt - przepis bazowy (podwójnie rzucany)

Przepis



4 jaja
130 gramów mąki pszennej tortowej
130 gramów mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia ( 1 pełna, druga płaska)
220 gramów cukru (dopełnić 1 łyżką cukru waniliowego)
6 łyżek zimnej wody
szczypta soli do białek




Białka oddzielić od żółtek, białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.
Żółtka utrzeć z cukrami na puszystą masę (na najwyższych obrotach miksera), następnie stopniowo dodawać wodę, ucierając cały czas.
Do masy żółtkowej delikatnie przełożyć pianę z białek, wymieszać łyżką.

Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia.
Do masy jajecznej dodawać stopniowo mąki (najlepiej przesiewając), miksować na średnich obrotach miksera (nie za długo, tylko do połączenia składników).

Do natłuszczonej i wysypanej manną tortownicy 24 - 26 cm przelać ciasto. Na powierzchni pojawią nam się pęcherzyki, z wysokości około 10 cm dwa razy upuścić ciasto.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec około 25 - 30 minut, do suchego patyczka. Następnie od razu wyjąć ciasto, rzucić je 1 raz z wysokości 15 cm, zostawić w formie do ostygnięcia.

Jeśli chcemy uzyskać biszkopt kakaowy, wtedy od porcji mąki pszennej odejmujemy 1 kopiastą łyżkę mąki, w zamian za to dodajemy 2 - 2,5 kopiaste łyżki ciemnego kakao.
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤