Ciasto bananowo-truskawkowe

Przepis



Skład.

8 jajek
1 1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka octu (opcjonalnie)
3 łyżki kakao


około 20 truskawek (my użyliśmy mrożonych i 5 świeżych - do dekoracji)
2 łyżki cukru brązowego
2 łyżki soku z cytryny
500ml śmietany kremówki 30 lub 36%
3 łyżki cukru pudru
4-5 bananów



Zaczynamy.
Białka oddzielamy od żółtek. Do żółtek dodajemy proszek do pieczenia, odstawiamy. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, po czym dodajemy do nich żółtka z proszkiem do pieczenia (powinny w tym czasie trochę podrosnąć). Mieszamy. Dodajemy przesianą przez sito mąkę i kakao, a także opcjonalnie ocet. Całość dokładnie mieszamy rózgą (nie miksujemy!). Wylewamy do tortownicy i pieczemy w temp. 180C przez około 45minut. Po wyjęciu z piekarnika studzimy. Zimny biszkopt kroimy na trzy części.

Około 5 truskawek odkładamy do dekoracji, pozostałe wsypujemy do garnka o grubym dnie, dodajemy brązowy cukier i gotujemy aż uzyskają one konsystencję gęstego sosu. Wówczas miksujemy go blenderem ręcznym - aby uzyskać gładką konsystencję. Następnie dodajemy sok z cytryny, mieszamy i studzimy.

Kremówkę ubijamy na sztywno, na koniec dodajemy cukier puder, mieszamy. Pierwszy blat ciasta smarujemy sosem truskawkowym, następnie wykładamy na niego bitą śmietanę i układamy obrane i przekrojone na pół banany. Przykrywamy drugim blatem biszkoptowym i postępujemy dokładnie tak samo. Przykrywamy ostatnim blatem, całość smarujemy bitą śmietaną (także boki ciasta). Na wierzchu wylewamy pozostały sos truskawkowy i układamy odłożone wcześniej do dekoracji truskawki.

następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤