Wielkanocna babka majonezowa

Przepis


Składniki

mąka pszenna 1/2 szklanki
mąka ziemniaczana 1/2 szklanki
cukier 2/3 szklanki
jajka 4
majonez 4 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier waniliowy 8 g
cukier puder do oprószenia
Przygotowanie;

Białka ubić na sztywną pianę na najwyższych obrotach miksera, dodając cukier z cukrem waniliowym, utrzeć do rozpuszczenia się cukru.
Do piany dodawać po jednym żółtku, cały czas ucierając dodać majonez, wymieszać.
Składniki sypkie przesiać przez sito, dodając do masy jajecznej, delikatnie wymieszać za pomocą łopatki.
Przełożyć ciasto do natłuszczonej formy.
Pieczenie do 40 minut na 180 ° ( wcześniej nagrzać piekarnik)
Ciasto po wystudzeniu, oprószyć cukrem pudrem.

@Paulina
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤