Faworki

Przepis


Składniki;

mąka pszenna 2 szklanki
śmietana gęsta kwaśna 4-5 łyżek
szczypta soli
cukier waniliowy
żółtka 5
masło roztopione 2 łyżki
spirytus 2 łyżki
olej lub smalec ok. 1 l do smażenia
Przygotowanie:

W misce umieścić przesianą mąkę, dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto.
Gotowe ciasto przełożyć na blat, stolnicę zagnieść na elastyczne ciasto, na zmianę bijąc o blat lub uderzając wałkiem, im dłużej tym lepiej, powinno mieć elastyczną i gładką konsystencję.
Pozostawić na 1 godzinę zawinięte ciasto w suchy, czysty ręcznik kuchenny lub owinąć folią kuchenną. Ciasto powinno odpocząć.
Rozwałkować z części ciasta placek bardzo cienko, z którego radełkiem wykrawać paski o szerokości 3 cm, a długości 12-13 cm. W każdym pasku po środku naciąć faworka, jeden koniec przeciągnąć przez dziurę i lekko uformować kształt kokardy.
Smażyć na złoty kolor z obu stron na rozgrzanym tłuszczu.
Odsączyć nadmiar tłuszczu na bibule, lub ręczniku papierowym.
Wystudzone chrusty oprószyć cukrem pudrem.
@Paulina
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤