Tort Szwarcwaldzki

Przepis


Mąki z proszkiem dodajemy po czekoladzie, a przed pianą - zapomniałam wmontować w filmik, przepraszam! :P



Ciasto czekoladowe:

• 150 g masła
• 150 g drobnego cukru do pieczenia
• 6 jaj
• 1 tabliczka gorzkiej czekolady (100 g)
• pół łyżeczki aromatu waniliowego
• 150 g mąki pszennej
• 50 g mąki ziemniaczanej
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Bita śmietana:

• 750 ml schłodzonej śmietanki kremówki
• 3 łyżki cukru pudru
• 2 łyżeczki żelatyny

• Dżem wiśniowy lub ugotowane mrożone wiśnie

Do nasączenia:

• mocna herbata i odrobina alkoholu (np wiśniówki)

** Piec w 180•C około 45 min (do suchego patyczka)

Smacznego :)
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤