Tort Szwarcwaldzki
Przepis
Mąki z proszkiem dodajemy po czekoladzie, a przed pianą - zapomniałam wmontować w filmik, przepraszam! :P
Ciasto czekoladowe:
• 150 g masła
• 150 g drobnego cukru do pieczenia
• 6 jaj
• 1 tabliczka gorzkiej czekolady (100 g)
• pół łyżeczki aromatu waniliowego
• 150 g mąki pszennej
• 50 g mąki ziemniaczanej
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Bita śmietana:
• 750 ml schłodzonej śmietanki kremówki
• 3 łyżki cukru pudru
• 2 łyżeczki żelatyny
• Dżem wiśniowy lub ugotowane mrożone wiśnie
Do nasączenia:
• mocna herbata i odrobina alkoholu (np wiśniówki)
** Piec w 180•C około 45 min (do suchego patyczka)
Smacznego :)
Skomentuj inspiracje: