Tort z M&M's (bez pieczenia!)
Przepis
Tort był prezentem urodzinowym dla mojej koleżanki. Był to pomysł trafiony w dziesiątkę, może Wy też skorzystacie? ;)
Składniki:
Blok czekoladowy:
1/2 szklanki kakao
2 tabliczki mlecznej czekolady
1/2 szklanki cukru
125g masła
500g herbatników
500ml mleka zagęszczonego
10 jaj
szklanka wody
Dekoracja:
wstążeczka
3 opakowania rurek waflowych
2 opakowania M&M's (ja pomieszałam oryginalne ze zwykłymi)
opcjonalnie polewa czekoladowa lub czekolada rozpuszczona z masłem w kąpieli wodnej (jeżeli nie chcecie, żeby M&M's spadały z tortu przy krojeniu)
opcjonalnie lukier do podklejania rurek
W wodzie rozpuszczamy kakao, połamaną czekoladę, cukier, masło, mleko zagęszczone, CAŁY CZAS MIESZAJĄC. Po dodaniu każdego składnika, mieszamy tak długo, aż masa znowu będzie gładka. Na sam koniec dodajemy jajka i mieszamy tak długo, aż ciasto zgęstnieje i nie będzie ani trochę płynne. Wtedy dorzucamy połamane herbatniki i znowu mieszamy, aby równomiernie rozprowadzić je w uzyskanej masie. Przekładamy ciasto do tortownicy i wstawiamy na co najmniej 4h do lodówki.
Dekoracja:
1. Po zdjęciu tortownicy okrawamy brzegi ciasta o ok. 0,5cm. Ciasto jest mokre, więc wystarczy poustawiać poprzecinane w połowie rurki pionowo obok siebie i delikatnie powciskać je w ciasto. Jeżeli chcemy, aby ta konstrukcja była bardziej stabilna, zwłaszcza przy krojeniu, rurki możemy poprzyklejać do siebie kropelkami lukru, który nakładamy na wysokości przywiązanej później wstążki.
2. Aby M&M's lepiej się trzymały, możemy najpierw posmarować powierzchnię ciasta roztopioną czekoladą lub polewą czekoladową. Zanim wystygnie równomiernie rozprowadzamy M&M's.
Skomentuj inspiracje: